דור ה – Y כבר כאן.
בעולם שהולך ונשלט על ידי הצעירים, עלינו להכיר את תכונותיהם ולהיערך לדרכים ולהעדפות שלהם.
אז מהם צרכי העבודה של דור ה – Y?
- דור ה-Y רוצה להרגיש שהעבודה היא הבית השני שלו ושהעובדים הם משפחתו.
- דור ה-Y אוהב לעבוד בצוות ובשיתוף פעולה והוא מצפה מהמעסיק לשקיפות ותקשורת פתוחה וישירה.
- דור ה-Y נחשב לדור המשכיל ביותר עד היום ולכן הוא נותן המון למקום העבודה אך גם מצפה ללמוד מהמעסיק ולהתפתח במקום העבודה.
- דור ה-Y מעדיף לעבוד בשעות גמישות אך עדיין יודע לעמוד בדד ליין ולהיות אפקטיבי.
כיצד אנחנו נתכנן לדור ה – Y היום את המשרדים של המחר?
מחקרים מראים כי ככל ששמים יותר דגש בתכנון על נוחות העובדים, החיבור שלהם למקום עבודתם גדל, חוויית העבודה שלהם יותר נעימה וכך יעילותם בעבודה גדלה.
ישנם מספר תחומים בהם ניתן ליישם את המסקנה החשובה הזאת:
- הכי חשוב הבריאות והנוחות –
מכיוון ששעות העבודה הרבות מאלצות את העובדים לשהות במשרד זמן רב, יש חשיבות רבה לתכנון סביבת העבודה שתאפשר לשמור על בריאותם בצורה הטובה ביותר.
- הבסיס הוא כיסא אורגונומטרי ועמדת עבודה אישית. יש כאלו שמעדיפים לעבוד בעמידה או בישיבה גבוהה והמעסיק מחוייב לספק להם עמדה מתכווננת.
- עידוד הגעה באופניים ע”י מתן מקום לחניית האופניים ומקלחות לרענון לאחר ההגעה.
- מכון כושר משרדי או חדר לתירגול יוגה הם גם דרישות לגיטימיות.
- יש לודא כניסה של אור טבעי לכל החללים לרווחת העובדים.
- מחקרים הוכיחו כי הקירבה לצמחיה בריאה גם לגוף וגם לנפש.
2. סביבת עבודה דינמית-
העובד יכול לבחור לשנות את החלל שמתאים לאופי העבודה שלו בכל רגע נתון ולכן סידור העבודה במשרד צריך להיות גמיש ולהשתנות כל הזמן. תכנון מוקדם ונכון של החלל יאפשר את הדינמיות הזאת.
- עבודה בחלל פתוח (Open space) – מתאימה בעיקר לאלו העוסקים במלאכתם בשקט יחסי ולא מנהלים הרבה שיחות או טלפונים. הישיבה בחלל פתוח מתאימה בעיקר לענפי ההייטק השונים. כשמתכננים אותם בצורה מרווחת הם נעימים ומגבשים. צורת ישיבה זו לא מאפשרת פרטיות או מקום לדיונים מה שמוביל לסעיף הבא.
- מגוון סוגי חללים במשרד – חשוב לתת מענה למגוון רחב של צרכי העובדים במהלך יום העבודה. חללים שקטים ומבודדים אקוסטית לצורך ריכוז ושקט מקסימליים, חללים גדולים לצורך קיום פגישות רבות משתתפים וחללים פרטיים לצורך שיחות וידאו או שיחות דיסקרטיות עם לקוחות.
- עמדות עבודה דינמיות – אשר יכולות להתאים למגוון רב של צרכים. שולחנות על גלגלים שיודעים להתפרק ולהתחבר לצורך קיום ישיבה או לעידוד שיתופי פעולה בין עובדים. מכיוון שכיום כמעט ואין ניירת ויש שימוש רב במחשבים ניידים, קל ופשוט לעבור מעמדה לעמדה.
3. חווית העובד-
מחקרים מראים כי אוירה ביתית ותחושת נינוחות משפרים את המוטיבציה והיעילות של העובדים. אנו רוצים שהעובד ירגיש שהמשרד הוא הבית השני שלו, ויהיה לו נוח לבטא את עצמו.
- מקומות עבודה רבים יוזמים הרבה פעילויות חברתיות מגבשות בחלל המשרד אחרי שעות העבודה: טורניר כדורגל שולחן, ערב פוקר וכדומה. המטרה היא לגבש את העובדים ולתת להם את התחושה שהם חלק ממשפחה.
- חללי הסבה – חללים המתוכננים לספק זמן של רגיעה ומנוחה לעובדים. בדרך כלל חללים כאלו מעוצבים בסגנון ביתי, עם ספות וכורסאות כדי שהעובד יוכל לנוח ולחזור לעבודה ממוקד לאחר התרעננות. חללים אלו גם מאפשרים, במידה והעובד ירצה, לעבוד בהם בצורה שהיא נינוחה ושוברת שיגרה.
- מטבח מאובזר ומושקע – תחום נוסף שיכול לגרום לעובד להרגיש בבית הוא מטבח מאובזר ומלא בכל טוב. הוא יודע שהוא יכול לפנק את עצמו בכוס קפה מהמכונה או לבחור מאכל מהמקרר. הארוחות המשותפות בשולחנות האוכל הם גם הזדמנות לעובדים להתחבר זה לזה ולהעביר חוויות שקשורות לעבודה וגם שלא.
- חללי בונוס – נהיו כבר דבר שבשגרה, מרפסות, חדר חשיבה וחדר משחקים מאפשרים לעובד להרגיש שרואים אותו ואת צרכיו לדואגים להם.
- כאשר קיים צורך לחלק את החלל על מנת לשמור על פרטיות, נעשה זאת בעזרת זכוכיות ובכך נשמור על תחושת מרחב ואווריריות ונדאג שאור טבעי יכנס לכל איזורי המשרד ונעודד את תחושת “השקיפות” בהתנהלות ובכלל.
4. מעמד האישה –
כיום כוח העבודה הנשי רק הולך וגדל ולכן יש צורך בהתחשבות בצרכים המיוחדים של האמהות בסביבת העבודה ונראה שככל שהכוח הזה יגדל כך סל הפתרונות יגדל גם כן.
- גמישות בשעות העבודה ואפשרות לעבוד מהבית, כבר מיושמים ברוב חברות ההייטק וצפוי שיתרחבו גם לתחומים אחרים.
- חברות גדולות מספקות גנים ומעונות לילדים בתוך מתחם החברה.
- יש לאפשר לנשים בהריון מקום חניה קרוב ונח.
- חברות מסויימות אף הגדילו לעשות והחלו לתת כסטנדרט חופשת לידה בת חצי שנה.
מחובתנו כמתכננים ומעצבים, להיות קשובים לרוח השינויים והדרישות של העובדים הצעירים המייצגים את רוב העובדים במשק ולהתאים את חללי העבודה לצרכים שלהם, על מנת לגרום ל win-win situation בו מצד אחד העובד מרוויח מקום עבודה הקשוב לרצונותיו וממלא את צרכיו, ומהצד השני המעסיק מקבל עובדים מרוצים ומחייכים המביאים יותר תועלת לחברה.