הפוסט הזה מוקדש לכל הזוגות הצעירים, אלו שבקושי הצליחו להגיע לדירה ובטח שאין להם כסף לאדריכל. אנחנו דור של “עשה זאת בעצמך”, האצבעות מקלידות מחפשות ומוצאות, החלטתי לחלוק מניסיוני , הידע הנצבר וגם כמה סודות מקצועיים. להלן כמה כלים שימושיים כדי שתוכלו לתכנן לבד, מעין מורה נבוכים לעיצוב חדרי אמבטיה, דגשים לתכנון חדר אמבטיה, על מה לתת את הדגש, כיצד תחסכו, המלצות על בעלי מיקצוע, פינוקים וליטופים.
יש הרבה פרויקטים באמתחתי הגורמים לי לחוש גאווה, עיצוב הלובי של מלון הפלזה, הפרויקט הראשון כבעלת משרד, דירות מרכזי מבקרים ועוד רבים אחרים. אך אם יש דבר שאני מומחית בו בהחלט, זה תכנון שירותים. ברזומה שלי אפשר למצוא שירותים פרטיים, שירותים ציבוריים, שירותים בקולנוע, שירותים במשרדים, שירותים למנהלים, שירותים במרכז מבקרים, שירותים במלון ושירותים בשגרירות ועוד רבים רבים אחרים. אי אפשר להתקיל אותי בתחום, כיורים- מונחים, שקועים, מיושרים, צפים, מרחפים ועפים, חיפויים של קרמיקה, גרניט פורצלן, עץ, פורניר, זכוכית ואבן. החל מהאסלות הכי זולות ועד לזו שעלתה 30,000 ש״ח במיקרה קיצוני אחד, שנים על שנים של עיצוב שירותים.
כמעט בכל פרויקט שמתכננים יש שירותים, זה תמיד נילווה, תמיד כחלק מהשלם. בתחילת דרכי המקצועית כשכירה, זה היה תפקידי במשרד, הייתי האחראית הלא רשמית של תכנון כל השירותים בכל הפרויקטים במשרד, חברה יקרה ומדריכת דרך אישית אמרה לי שהדרך היחידה לשרוד במיקצוע היא להסתכל על כל פרוייקט כיצירת אומנות, לתת תשומת לב , למצא את היופי, המקוריות והיצירתיות בכל מה שמתכננים וכך היה.
תכנית
מהו הסידור המינימאלי והאופטימאלי לחדר אמבטיה:
במצב אידאלי תמיד נשאף למקם את הכיור והמראה מול הכניסה לשירותים. אנו מעוניינים שהמבט הראשון שלנו יפול על האלמנט היפה בחדר.
את המיקלחון לרב רצוי למקם בקצה החדר ולרווח אותו ככל שניתן. אני אוהבת שיש חלון במקלחת ואפשר להסתכל החוצה לשמים תוך כדי מקלחת. זה מזכיר לי מקלחות על החוף באתרי נופש בימים רחוקים.
דלת הזזה יכולה לפתור הרבה מצבים דחוקים ולרווח את החדר, לעיתים היא זו שמבדילה בין אילוץ של כיור מינימאלי לבין פינוק של שידה מרווחת. כיום יש דלתות הניכנסות לתוך קיר הגבס ונעלמות עם הפתיחה. יש לקחת בחשבון כי עלות הדלת כפולה וכי הנטייה הטבעית היא להשאיר את הדלת הזו פתוחה.
לאחר הרבה שנות התבוננות וניסיון, אני מצרפת שתי תכניות לחדרי אמבטיה בגודל מינימאלי אך כזה שנותן הרגשה נעימה של מרחב ולא מרגיש צפוף.
גמרים – איך להשיג מקסימום אפקט במינימום עלות:
שידת הכיור –
לרב זהו הרהיט היחיד באמבטיה, הוא המשפיע העיקרי וזה שנותן את הטון העיצובי. רב השידות שתמצאו בחנויות מיוצרות בסין האיכות שלהן סבירה, ניתן למצא מגוון מחירים. אספתי כמה המלצות בנושא.
מראה צעיר: שידות צבעוניות ומשמחות הן מסידרת “ננה” של היבואן “אלבוס” , האיכות שלהן טובה ביחס למחיר והן יכולות להאיר ולשמח כל אמבטיה. ניתן לרכוש אותן אצל מספר משווקים גדולים או במחיר נמוך יותר ישירות מול היבואן הראשי אשר גם מצטיין בשירות לקוחות מעולה. באותה סידרה יש גם ארון מראה וארון צד, קיים בצבעים של: כחול, אדום, כתום, ירוק תפוח, ורוד פוקסיה, אפור כהה ולבן.
http://www.albus.co.il/Album_NANA
מראה כפרי: חנויות המייבאות ריהוט מהמזרח מחזיקות שידות מעץ מלא בעיצובים כפריים. כדי לוודא זמינות של מידות יש לקחת בחשבון זמן אספקה של 3 חודשים .אני עובדת עם חברת “טרימיום” ,”טורקיז”, “חותם” וכד’ .
המראה המודרני: השידות המודרניות, המיוחדות, לרב משויכות לחברות יוקרתיות ועולות בהתאם. חדר האמבטיה מורכב מחומרים “קרים” מומלץ ל”חמם” אותו ע”י שימוש בפורניר או בעץ מלא. ברב המקרים ישתלם יותר לתכנן שידה אצל נגר אך מומלץ להיעזר בבעל מקצוע ולהימנע מתכנון עצמאי.
אריחי קרמיקה –
בעבר היה נהוג לאתר את האמבטיה בפס איתור צבעוני, אופנה זו חלפה וכיום הנטייה היא לחפות משטחים שלמים בגוון אחד. אני אוהבת לחפות את כל הקירות באריחים לבנים גדולים במחיר נמוך ככל שניתן ואז לתת דגש וצבע בקיר אחד ספציפי. האריחים היפים עולים הרבה ולכן כדאי לשקול היטב איזה קיר רוצים להדגיש. ניתן גם לבחור רצועה אורכית לדוגמא בגב האסלה או במקלחון ולשנות את האריחים שבתוכה. במקרה של החלפת אריחים באותו קיר שימו לב לגדלים השונים של האריחים ובדקו שהם ישתלבו היטב אחד ליד השני. במקרים בהם אין מגע של מים ישירים ניתן לחסוך את עלות הקרמיקה ולעשות פנל בלבד או חיפוי קיר עד גובה 120 ס”מ.
הימנעו מפסיפס, הם מאוד יפים ויש מבחר גדול של צבעים, אך לאחר הרבה ניסיונות מרים, אני נמנעת. אל תאמינו לרברבנות של בעלי המיקצוע, 80% מהקבלנים בארץ לא יודעים לשים פסיפס כמו שצריך.
הקטינו את משטחי קרמיקה כך שיהיה שטח קיר בגמר צבע , מכיוון שזה פחות מחייב לצבוע אפשר להתפרע עם הגוונים.
ושאלת השאלות – האם מחפים עד התקרה או עד גובה 210 ס”מ?
אני ממליצה לחפות את הקיר עד לתקרה שכן זה מגביה ומגדיל את התחושה בחדר ולא מותיר אחריו שאריות קיר מיותמות. יש קבלנים שלוקחים על חיפוי קיר מעל לגובה 2 מטר מחיר מופקע ורצוי ללבן את הנושא לפני סגירת המחיר.
כיורים וברזים –
במידה ויש לנו תקציב אני אשמח לבחור אלמנטים יותר מיוחדים אך כאשר התקציב צפוף , זה המקום לחסוך.
בחרו ייצרן ידוע ואיכותי ושימרו על מחירים נמוכים ככל הניתן. בחירת הכיורים והברזים לדעתי היא משנית לעיצוב חלל האמבטיה וניתן למצוא כיורים יפים במחירים נמוכים.
קונספט בסיסי ומנצח לחדר אמבטיה –
ריצוף – גרניט פורצלן 60/60 אפור.
קירות לבנים 60/30 ס”מ – טיפ – יש לבקש מהקבלן רובה אפורה שמשדרגת את המראה.
קיר אחד עם אריחים צבעוניים או מיוחדים אחרים.
ושידת כיור מפורניר או עץ (החביבים עלי הם עץ אלון ואגוז אמריקאי)
רעיונות מפנקים לאלו שיכולים:
ספסל במקלחון – אני מעדיפה מקלחות על אמבטיות באופן אישי ואני מגלה שאני לא לבד בארצנו. אולי זה החינוך הקפדני לשמירה על המים או החום והמקלחות התכופות שאנו עושים, רב האנשים בארץ לא מתפנקים באמבטיות. בלית ברירה נותר לנו להתפנק במקלחת ואין פינוק נעים יותר מספסל נח לשבת בזמן שהמים מטפטפים ושוטפים מאיתנו את תלאות היום.
שיש באמבטיה – מאז שחר ההיסטוריה, ארמונות ומרחצאות היו מחופים שיש, יש לשיש קונוטציות של עבר מפואר, של בתי מלון מפנקים, של עושר ויוקרה. אין על תחושת הקרירות שנותן השיש. אז למרות שזה לא אקולוגי, אני מודה, אני מאוד אוהבת את תחושת השיש והמראה היוקרתי שהוא נותן.
ראש טוש – יש היום ראשי טוש הנותנים זרימה רכה ונעימה של מים על פני משטח גדול יחסית. זה פינוק וככזה הוא אכן מפנק ונעים. לרב מוסיפים אותו כתוספת למזלף הרגיל.
רצפת עץ במקלחון או באמבטיה כולה – התחושה של עץ בכפות הרגליים היא מפנקת ונעימה. אך העץ דורש תחזוקה שותפת על בסיס קבוע, כך שמומלץ רק לאלו שיש להם עוזרת בית משקיענית.
אופנות חולפות:
תעלת ניקוז ארוכה – הייתה לי כזו באחת הדירות בהן גרתי ולאחר חווית ניקיון מפוקפקת, אני יכולה להגיד בפה מלא שזו חוייה שאינני רוצה לעבור שוב אף פעם בחיים. כך שלמרות המראה האלגנטי אני לא ממליצה.
גרניט פורצלן דמוי עץ – זה אף פעם לא ניראה כמו עץ! ויותר מכך זה לא מרגיש כמו עץ. באמבטיה תחושות החומר מאוד חשובות ומורגשות. אל תתפתו לאופנה חולפת זו. אני ממליצה להשתמש בחומר זה רק לחיפוי מרפסות חיצוניות וגם זה רק כאשר אין לנו ברירה אחרת.
סטיילינג – מתן הטאצ’ האישי:
מאוד קל לאבזר ולשדרג אמבטיות ע”י האביזרים הנילווים, ריכזתי כמה רעיונות והמלצות ליישום בכל אמבטיה.
שטיחונים – הכי חשוב שיהיה ניתן לכבס אותם בקלות ושצבע לא ידהה עם הכביסות (שטיחוני איקאה הוכיחו עצמם טובים ועמידים לעומת שטיחוני כיתן שצבעם דהה בכביסה). שטיחונים שעירים או כאלו עם דוגמא צבעונית מסתירים יותר טוב את הלכלוך. למרות שזה מפתה הימנעו משטיחונים לבנים, אין סיכוי לשמור אותם במראה נקי ליותר משבוע גם אם אתם רווקים.
מגבות – אני ממליצה לדבוק בצבעים אחידים לכל מגבת ולהימנע מדוגמאות או מפסי איתור. פסי האיתור נוטים להתכווץ בכביסה או במייבש, ודוגמאות נמאסות מאוד מהר. אפשר לדבוק בגוון הלבן לכל המגבות בבית או ללכת על משפחות צבעים חלקים שיתאימו אחד לשני.
וילון לאמבטיה – בארה”ב מאוד מקובל הוילון הכפול, מצד אחד שמים וילון ניילון רגיל ומצידו השני (על אותם טבעות, רק שקצהו נופל מחוץ לאמבטיה) משחילים וילון בד. יש וילונות עם רקמות, הדפסים ודוגמאות אינסופיות. הבד מכניס אלמנט בייתי וחמים למקלחת. ניתן להשיג בחו”ל או דרך האינטרנט.
http://www.bedbathandbeyond.com/
הטאצ’ האישי – אני ממליצה ל”רהט” את האמבטיה במדפים עם אביזרי נוי, מקום למגאזינים, תמונות ועציצים. חדר האמבטיה צריך לקבל תשומת לב אישית בדיוק כמו כל החדרים בבית שכן אנו מבלים בו זמן איכותי חשוב ונינוח וכשיש ילדים, זהו המיפלט הפרטי האחרון שנשאר לנו.